Saturday, January 7, 2017

~ Laila Fabrika ~



Assalamualaikum semua..

Petang-petang macam ni bosan duduk saja, padahal paper final isnin ni paper core tapi boleh dok buat relaks lagi. Sebab kan bosan tak tahu nak study apa. Nak cita sikit pasal Laila Fabrika.

Bagi orang-orang yang selalu dok cari-cari kain atau ada buat shawl ke apa mesti tahu kan pasal Laila Fabrika ni. Laila Fabrika ni famous dengan kain. Aku pun mula kenal Laila Fabrika waktu aku start jual shawl dulu. Dulu waktu buat shawl kan dok search pasal kain semua. Dok tengok jenis kain la,kualiti kain la jadi jumpa la dengan Laila Fabrika ni. Tapi waktu zaman tu Laila Fabrika tak jual untuk meter yang sikit lagi,time tu jual dalam kuantiti meter yang banyak. Jadi waktu tu bagi yang baru nak mula bisnes dgn modal yang sikit agak susah la. 

Tapi.. Penghujung tahun 2016 hari tu Laila Fabrika mula memperkenalkan website diorang untuk pembeli yang nak membeli secara meter yang boleh dibeli dalam kuantiti meter yang sikit macam 1 meter ka kan. Diorang memperkenalkan dengan nama Laila Textile. Jadi semua orang dapat beli kain di Laila Fabrika. Sekarang dah tamat dah promosi free shipping..Tapi kan boleh lagi nak dapat free shipping tau... Dengan pembelian RM100 dan keatas layak dapat free shipping.. Jadi kakak2 yang don buat shawl sendiri boleh beli dekat Laila Fabrika ni. Mudah tau, tunggu depan rumah ja kain dah sampai tau. Tak perlu keluar start enjin kereta semua. Lagi satu sekarang ni Laila Fabrika tengah buat promosi. Rugi kalau tak grab ..











Kakak2 Boleh tengok di website Laila Textile untuk tengok jenis-jenis kain dan cara pembelian. Okay selamat shopping semua. =)

Thursday, January 5, 2017

~Selamat Tahun Baru~

 Last posting bulan 9,2016,mai yang ni dah masuk 2017 dah. Jangan buat main-main dengan masa sekarang ni.Memang cepat ja berjalan.

Tapi rutin aku setiap kali new year macam biasa la,hadap dengan minggu final exam untuk sem 1.Tapi ni new year ter akhir nak kena hadap final exam.Next New Year dah habis study dah hahah..Tu pun InsyaAllah kalau tak sangkut paper..

Untuk suasana blaja sem ni berbeza sikit dengan sem2 sebelum ni sebab sem ni pindah ke tempat baru,jadi tempat blaja selesa la sikit nak banding dengan sem2 sebelum ni,tapi katil dgn meja study bersebelahan.. Memang nak bagitau dia mengugat nafsu ke imanan sikit la bila katil sebelah meja study..haha..waktu study kna halau banyak2 syaitan yang nak suruh tidoq tu..haha


Ni lah meja studynya,mesti la semak kan sbb mggu final..acehh..padahai minggu tak final semak serupa tu jugak.haha..ni gambar baru ambl ja.esok ada paper image processing,sekarang boleh dok relaks lagi tulis blog.time ada masa free tak mau dok tulis pulak kan...


Ni katil yang bersebelahan meja study tu..seb baik tilam tak tebal ja.kalau tilam tebal bertambah mengancam..kena ambl gambar boh dalam ni.nanti nak habis study dah.habis ni boleh la tengok2 balik kan gambar ni.okay dah boleh nak p sambung study dah..ni mai nak amik mood ja,dah dapat mood nak kena p study cepat2..


~widadrhaffor~  

Saturday, September 3, 2016

Truskin Aesthetic Beauty House


Sebelum ni ada cakap nak share pasal facial dekat satu tempat kat penang ni.Aku pun first time try.Nad dok cita dia g try kat Herbaline best n murah.untuk student waktu weekdays only rm50,murah kan.Pojah si adik angkt Nad yang suggest kan TruSkin ni sebab murah je kalau guna Groupon. So nad bagitau aku n aku tengok kat Groupun dia punya package ok and Berbaloi dengan harga.Untuk seorang Rm37 untuk dua orang jatuh seorang RM35,murah kan..
Dekat Groupon still ada lagi promotion tu,yang nak try boleh g booking dekat Groupon.


Kat atas tu hampa nampak dak?so boleh p search kat Groupon tulis Truskin nanti dia keluar.Nampak dia tulis 2 Hr so memang lama gak kan,best kan orang dok main muka lama2 hehe...


Okay mai nak tunjuk rupa dari luar supaya nanti nak cari senang kan. So ni rupa dari luar. Terletak tepi jalan ja.



Ni dalam dia,simple tapi cantikja.


Ni bilik facial dia.Ada dua katil, dalam satu bilik ni.so kalau pergi dua orang,memang elok la.


Okay mai kita crita sikit ae.Kalau malas nak bukak website groupon tu mai aku crita kat sini.
hampa bleh tengok harga asal dia brapa.untungkan kalau guna Groupon ni.

The deal
  • Package for 1 person for RM38 instead of RM218
  • Package for 2 people for RM70 instead of RM436
2-hour package includes
  • Consultation
  • Cleanse
  • Scrub
  • Steam
  • Extraction
  • Microdermabrasion machine treatment
  • Facial massage
  • Ultrasound machine treatment
  • Mask (choose 1):  
  • - Hydrating 
  • - Firming 
  • - Whitening
  • Shoulder and neck massage
  • After skincare application


Untuk pakej ni dia pakai dua mesin.setiap kali dia nak buat apa or dia letk apa2 dekat muka dia kan bagi tau. Macam hari tu untuk mask aku tak choose pun,dia yang letak kan.Untuk dia letak kat muka dia tengok jenis muka kita dulu so dia sesuaikan dengan produk yang dia guna tu. Waktu dia buang blackhead,whitehead and jerawat tu bagi yang tak biasa dok buang2 maybe agak sakit la sebab dia picit kan.tapi dia akn tanya okay ke tak.hehe..kita memang cakap okay je la kan. Tap[i overll memang berbaloi tau untuk first trial ni.
A



Ni lepas dah habis facial dah.








cermin besar dok ada cun ja,mesti la kna ambil gmbr kan.

Dah pekena facial p mengemukkan diri pulak kat Boat noodle.Muka bahagia dapat makanan.aku ni memang suka makan,Nampak makanan rasa bahagia sangt.tu Muka lepas buat facial.Tak dak lah jadi macam Nora Danish kan.Still jadi widad lagi la,



 Nad muka apa ni nad??sronok makan ka?Muka budak nak konvo dah.Cun la konvo ni.Thanks Nad bawak iouls jalan2 semua..lebiuu..

okay bagi hampa yang nak p Truskin Aesthetic Beuty House tu hampa boleh amik alamat ni 

5A, Jalan Raja Uda, Pusat Perniagaan Raja Uda, Butterworth 12300 


Yang tu ja cerita sampai setakat ni..Thanks for reading..<3 b="">

Tuesday, August 30, 2016

natural facial mask (home made)



 Assalamualaikum semua...sapa dekat sini suka buat homemade facial mask?? kita geng....
Aku bab benda2 mereka ni mmg aku suka sikit.aku suka benda yang natural dan jimat. Jadi untuk jaga kulit muka, aku suka buat mask. Dulu aku slalu buat mask telur putih.kalau nak buang whitehead and blackhead pun aku pakai telur putih buat bagi jadi macam boleh peel off gitu...sekarang untuk white head and blackhead aku gna vietnam mask,tapi dia ada bau yang kurang menyenangkan sikit.

okay,cita pasal facial mask yang aku buat ni,aku guna bahan2 yang ada dekat rumah ja supaya mudah kan kerja aku. Boleh tengok kat bawah ni bahan2 dia..jom tengok aku campur aduk kan apa.


  
Cuka epal lah antara bahan yang aku guna ni. Cuka epal ni untuk bantu mengilangkan jerawat dekat muka kita.cuka epal banyak lagi tau khasiat dia.nak kurus  pun bleh amalkan cuka epal.nak tahu details boleh tanya abg google kita.haha...
`


Cinamon atau kulit kayu manis.untuk jerawat jugak.ada cakap untuk untuk muka kelihatan awek muda la,untuk hilang parut and so on.hahah...yang aku tau cinamon ni bagus.so aku pun masukkan skali dalam mask ni. 




Minyak zaitun...Aku memang suka guna minyak zaitun,dalam masakan n untuk muka.kalau aku buat scrub pun mmg aku akan letak miyak zaitun sekali.buah zaitun pun mmg slalu ada kat rumah.makan ngn nasi bukan main sedap lagi.tapi sekarang ni cerita pasal minyak zaitun.apa kebaikan minyak zaitun ni??


Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:        
Makanlah minyak zaitun dan lumurlah minyaknya, kerana ia berasal daripada pohon yang penuh berkat. (Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah) 

Antara bagusnya minyak zaitun ini dapat hilangkan jerawat,melembapkan kulit,menganjal kan kulit.Nak details lagi??p google nah.jangan dok malas. 



so akhir skali jadi la gambar masker bawah ni apabila di campur kesemuanya...hehe..ni just simple2 ja n pakai bahan apa yang ada.


Mimpi ngeri tengok muka iouls.






Ni muka lepas dah basuk facial mask tu..pehal sama je weih???mesti la sama..bukan basuh-basuh jadi nora danish pulak kot kan..bila kita rajin jaga muka,kurang la sikit kusam dekat muka ni kan...okay sapa yang rajin bleh buat sniri tau.jimat duit hampa tau dak.next pos nak kongsi pasai facial pulak..


~Widad Rhaffor~